Balancen hvor man er afklaret med sig selv og sin egen natur, samt har mulighed for at administrere den.
Skematisk forklaring på den proces at komme fri af selvundertrykkende Ocd.
Alle mennesker har deres egen personlige udgave af denne frigørelse og selvstændiggørelse.

For at tage et ansvar for sit eget liv og kunne administrere det, skal man vide hvem man selv er og "hvem" det er man skal administrere.
Vores personlighed er en kombination af medfødte følelser og bevidst tillærte normer.

I overjeget sker sorteringen. Her beslutter vi - forudsat at vi har frihed og mulighed for det - hvilke normer vi ønsker at lære og hvad en god etik og samvittighed er. Her beslutter vi også hvordan vi vil handle samvittighedsfuldt i hver enkelt af de situationer vi kommer i hele livet igennem.

Den sidste del af denne proces sker i puberteten.
Man tager stilling til familiens og samfundets normer og danner sig sine egne.

Medfødte følelser er medfødte og det menes at vi kun er bevidste om den ene tiendedel af vores medfødte følelser og potentiale. D.v.s. at ni tiendedele af vores følelsesliv er ubevidst.En stor del af vores ubevidste følelsesliv er oven i købet ikke under viljens kontrol, men fungerer af sig selv.
Hjerterytme og immunforsvar o.s.v. fungerer ubevidst og uden at vi kan kontrollere det med vores vilje.

Ikke desto mindre påvirkes disse funktioner også af vores følelser. Forståelse for og accept af vores medfødte natur, samt mulighed for at indrette vores liv i overensstemmelse med det, er en vigtíg del af det at komme fri af tvangstanker.

Hvis processen lykkes og vi udvikler os til selvstændige voksne mennesker, vil energi fra medfødte instinkter og følelser blive en ekstra styrke.

© Alis Christiansen - www.Canopoux.dk